Een Italiaans dorpje in schaal N van scratch - deel 1

2024/01/06

Voor het eerst een blogpost over modelbouw. Dat doe ik al langer, maar eindelijk heb ik iets waar ik best tevreden ove ben: mijn eerste experimenten met scratchbuilding!

(ook gepost op het n-spoorforum )

Casa 1-5

Niets zo leuk als iets helemaal zelf ontwerpen en daabij alle mogelijke fouten maken. Eerder experimenten leverden vooral frustraties op. Karton schilderen zonder dat t kromtrekt, en precies genoeg snijden dat rechte hoeken ook echt rechte hoeken blijven, ik kwam er niet uit. Lasercuts (laten) maken was weer een stap te ver, en het effect van kleurenprinten vind ik er niet mooi uitzien.

Een paar inspirerende gesprekken op Ontraxxs en het youtube kanaal Chandwell zetten me op het goede spoor. Kortweg: ontwerp in Inkscape, uitgeprint zwart/wit op een stickervel, dat op karton plakken, dan uitsnijden; en dun drybrushen op 1mm of dubbellaags karton. Eindelijk heb ik een manier gevonden die voor mij werkt.

Casa 1-1

Met klassieke lego hulpstukjes gemaakt om rechte hoeken te lijmen en klemmen:

Casa 1-2

Casa 1-4

Bij dit gebouw werkte ik dus van buiten naar binnen, alles met 1mm karton. Stevig genoeg met drie van de vier muren vastgelijmd te schilderen: dun drybrushen met verschillende lagen. Of het door het drybrushen kwam of door de stevigheid van het ontstane model, het bleef recht! Ik was zo blij - want dit ging bij eerdere experimenten nog wel eens fout.

Casa 1-8

Casa 1-10

Waar ik ook achterkwam: mooi resultaat met dun drybrushen over zwart-wit print, zodat de lijntjes zichtbaar blijven. Zo maakte ik de luiken en vooral de deuren - gebaseerd op het prototype.

Casa 1-11

Dit begint ergens op te lijken! Zal ik dan ook maar licht inbouwen? Waarom ook niet. Drie lichtkames in elkaar gefabriekt:

Casa 1-13

Casa 1-16

Nu het moeilijkste, het dak erop. Het prototype heeft een best ingewikkelde dakvorm, ik hou het wat eenvoudiger, het is al lastig genoeg. De dakelementen die ik al boven de muren had gemaakt klopten niet helemaal, maar vormden wel een handige basis om daarop het echte dak te lijmen. Het ontwerp weer in Inkscape (inspiratie uit de Hipped Roofs tutorial van Chandwell ), de dakpannen zijn folie van Redutex, fijn spul:

Casa 1-17

Casa 1-18

Potverdrie. Er staat een authentiek aandoend Italiaans huis! Niet te dichtbij kijken natuurlijk, maar dit krijgt een plaatsje op Pomi. Schoorstenen en regenpijpen ontbreken natuuurlijk nog, maar hey. Dit smaakt naar meer - en dat kwam er ook. Maar deze post is al lang genoeg. Saluti!

Flickr set met 18 foto’s